Ceny ropy po štyroch dňoch rastu opäť klesajú

04.02.2015 Celý región

Singapur 4. februára (TASR) - Ceny ropy dnes ráno klesli po štyroch dňoch nárastu. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.45 SEČ predával po 52,38 USD (46,04 eura). To je o 67 centov menej ako v utorok (3. 2.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 3,48 USD alebo 7 % a uzavrel na úrovni 53,05 USD za barel. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 3 centy na 57,88 USD za barel.

Ceny čierneho zlata v uplynulých dňoch rástli po mesiacoch pádu. Počet ropných vrtov v USA sa prudko znížil, čo signalizuje, že stratégia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by mohla fungovať. Kartel pod vedením Saudskej Arábie chce zabrzdiť boom bridlicovej ťažby v USA a pripraviť americké firmy o podiely na trhu. Krajiny OPEC neobmedzili ťažbu aj napriek prepadu cien ropy.

Podľa expertov by v najbližších mesiacoch mala byť na ropnom trhu naďalej hlavným faktorom nadmerná ponuka. Emirát Abú Zabí v utorok oznámil, že opäť znížil svojim zákazníkom ceny.

(1 EUR = 1,1376 USD)
 

Vyberte región